Avondfotografie

Wie kent ze niet! Die mooie, sfeervolle foto’s van steden gemaakt na zonsondergang, waardoor de huizen, winkels en straatje prachtig verlicht zijn. En die foto’s wil jij ook maken. Maar hoe doe je dat?

Dat is niet zo heel moeilijk maar je moet het maar weten. Hoe je dit doet leg ik uit in een workshop waarin je leert deze foto’s te maken maar ook hoe je daarna de gemaakte foto’s zo ontwikkeld dat ze er prachtig uit zien en zo aan de muur kunnen!

Wat gaan we doen? We ontmoeten elkaar in het centrum van Alkmaar. Ik begin daar met het uitleggen van de theorie over het maken van foto’s na zonsondergang. De mooiste tijd om deze foto’s te maken is rond de tijd dat de zon achter de horizon verdwijnt. Deze tijd wordt in de fotografie ook wel het ‘gouden of blauwe uurtje’ genoemd.

Na de uitleg over de theorie gaan we foto’s maken in het sfeervolle centrum van Alkmaar. De groep is nooit groter dan 4 personen om elke deelnemer voldoende persoonlijke aandacht te geven. We zullen een aantal locaties bezoeken en daar alle tijd nemen om foto’s te maken.  Ook al wordt het steeds donkerder, we kunnen gewoon door gaan met fotograferen. Gemiddeld zal er ongeveer 1,5 a 2 uur gefotografeerd worden. Afhankelijk van het weer. We staan veel stil dus in het najaar en de wintermaanden zal uiteindelijk de kou toeslaan. Dat is dan de tijd om te stoppen.

De praktijk hebben we nu achter de rug. De foto’s zijn gemaakt. Maar er is nog een belangrijk punt om tot een goed eindresultaat te komen. Dat is het ontwikkelen van de foto’s. Dit is namelijk van essentieel belang om tot een mooi resultaat te komen. Kijk maar eens wat ik daar over schrijf onder de kop ‘Foto’s ontwikkelen en bewerken’. Daarom geef ik ook nog een webinar voor de deelnemers. Daarvoor zullen we elkaar op een ander moment treffen via Google Meet en laat ik jullie live en exclusief zien hoe je de bestanden ontwikkeld tot sprankelende foto’s.

Wat heb je nodig om aan deze workshop te kunnen deelnemen?

  • Spiegelreflex of systeemcamera (met ‘bulb’ stand. De sluiter kan open blijven staan zolang de fotograaf dit wil)
  • Draadontspanner
  • Statief (deze moet stevig en dus stabiel zijn. De camera mag absoluut niet bewegen!)
  • Groothoekobjectief (16-24mm voor full frame camera’s en 10-20mm voor de camera’s met een cropfactor)
  • Volle batterijen en liefst ook een reserve
  • Lege opslagkaartjes (neem een reserve mee want ze kunnen defect raken)

Het is verder van belang dat je de werking van je eigen camera goed kent. Zo zal je moeten weten hoe je met live view kan fotograferen (voor de spiegelreflex bezitters). Ik weet helaas niet hoe alle merken camera’s werken en moet je dit op de avond zelf nog uitzoeken dan gaat dit ten koste van je tijd om mooie foto’s te maken.

Volg je de cursus in het winterseizoen dan is het aan te raden om warme kleding aan te trekken en een muts en handschoenen zijn zeker aan te bevelen als de temperatuur laag is. We staan namelijk vaak stil dus je koelt dan snel af.

Aanmelden voor deze workshop kan door het sturen van een mail naar: renegroeneveldfotografie@gmail.com

Heb je vragen over deze workshop neem dan gerust contact met mij op.

De kosten voor deze cursus inclusief webinar ‘hoe ontwikkel je een RAW  bestand in Lightroom zijn € 75,- per persoon incl. BTW.